Święta się skończyły, nadszedł nowy rok i trzeba powoli zadbać o siebie i wrócić do dobrej formy. Dzisiaj proponuje pyszne, pieczone drobiowe pulpeciki. Są doskonałe jako przystawka, danie główne lub jako przekąska dla znajomych na karnawałowe przyjęcie.
Dietetyczne drobiowe pulpeciki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 garść migdałów
- ½ papryczki chilli (bez pestek)
- 1 natka pietruszka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz i papryka ostra w proszku
- sok z połowy limonki
Migdały mielimy w blenderze i przesypujemy do miski. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i natkę pietruszki, także wrzucamy do blendera i siekamy wszystko bardzo drobno i dokładamy do migdałów. Piersi z kurczaka mielimy i łączymy z resztą składników, do których wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyciskamy sok z połowy limonki. Wszystko mieszamy i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopniu, z mięsa wyrabiamy małe pulpeciki, układamy je na papierze do pieczenia posypujemy solą, pieprzem i papryką w proszku i pieczemy około 20 minut. Pulpeciki podajemy z kremem balsamicznym (krem balsamiczny możemy zrobić sami, odparowując ocet balsamiczny z dodatkiem łyżeczki cukru) i sosem czosnkowym.
SMACZNEGO...
Smakowite :) Bardzo podoba mi się dodatek migdałów i chili. One są zielone czy to kwestia oświetlenia lub ustawień mojego monitora? ;)
OdpowiedzUsuń