Smaczny, prosty i co najważniejsze jednogarnkowy obiadek, który trafi w gusta każdego z domowników.
- 2 piersi z kurczaka (może być też mięso z innych części ale pozbawione kości i skóry)
- ½ pęczka szczypiorku razem z dwoma małymi młodymi cebulkami
- 8 – 10 pieczarek
- ¼ papryki (kolor dowolny)
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka sera żółtego (najlepiej cheddara lub innego sera, który się dobrze rozpuszcza)
- 1 i ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ¼ gałki muszkatołowej świeżo startej
- płat ciasta francuskiego
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne stawiamy na palniku i obsmażamy w nim kurczaka. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek z cebulką i pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Przesmażamy wszystko kilka minut, po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz posiekany czosnek, doprawiamy potrawkę ziołami i dusimy całość przez chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Do potrawki wlewamy bulion drobiowy, śmietanę, wsypujemy ser żółty i rozprowadzamy w niej łyżkę mąki, następnie danie doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Z ciasta francuskiego wykrawamy taki płat ciasta aby przykrył całkowicie naczynie żaroodporne i wystawało jeszcze trochę poza nie. Potrawkę wkładamy do rozgrzanego piekarniki na 20 min, po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
Potrawkę podałem z ugotowanym na pół twardo brokułem.
SMACZNEGO...
Robiłam coś podobnego i było niesamowicie dobre :D Mam ochotę powtórzyć teraz ten eksperyment ;)
OdpowiedzUsuń