niedziela, 29 stycznia 2012

Potrawka z kurczaka pod kołderką z francuskiego ciasta



Smaczny, prosty i co najważniejsze jednogarnkowy obiadek, który trafi w gusta każdego z domowników.



  • 2 piersi z kurczaka (może być też mięso z innych części ale pozbawione kości i skóry)
  • ½ pęczka szczypiorku razem z dwoma małymi młodymi cebulkami
  • 8 – 10 pieczarek
  • ¼ papryki (kolor dowolny)
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka sera żółtego (najlepiej cheddara lub innego sera, który się dobrze rozpuszcza)
  • 1 i ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ¼ gałki muszkatołowej świeżo startej
  • płat ciasta francuskiego 



Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne stawiamy na palniku i obsmażamy w nim kurczaka. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek z cebulką i pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Przesmażamy wszystko kilka minut, po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz posiekany czosnek, doprawiamy potrawkę ziołami i dusimy całość przez chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Do potrawki wlewamy bulion drobiowy, śmietanę, wsypujemy ser żółty i rozprowadzamy w niej łyżkę mąki, następnie danie doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Z ciasta francuskiego wykrawamy taki płat ciasta aby przykrył całkowicie naczynie żaroodporne i wystawało jeszcze trochę poza nie. Potrawkę wkładamy do rozgrzanego piekarniki na 20 min, po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. 
Potrawkę podałem z ugotowanym na pół twardo brokułem.


SMACZNEGO...

1 komentarz:

  1. Robiłam coś podobnego i było niesamowicie dobre :D Mam ochotę powtórzyć teraz ten eksperyment ;)

    OdpowiedzUsuń