wtorek, 3 stycznia 2012

Dietetyczne drobiowe pulpeciki czyli powrót do formy po świętach :)



Święta się skończyły, nadszedł nowy rok i trzeba powoli zadbać o siebie i wrócić do dobrej formy. Dzisiaj proponuje pyszne, pieczone drobiowe pulpeciki. Są doskonałe jako przystawka, danie główne lub jako przekąska dla znajomych na karnawałowe przyjęcie.

Dietetyczne drobiowe pulpeciki


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść migdałów
  • ½ papryczki chilli (bez pestek)
  • 1 natka pietruszka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz i papryka ostra w proszku
  • sok z połowy limonki


 
Migdały mielimy w blenderze i przesypujemy do miski. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i natkę pietruszki, także wrzucamy do blendera i siekamy wszystko bardzo drobno i dokładamy do migdałów. Piersi z kurczaka mielimy i łączymy z resztą składników, do których wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyciskamy sok z połowy limonki. Wszystko mieszamy i odkładamy na 30 minut do lodówki.


Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopniu, z mięsa wyrabiamy małe pulpeciki, układamy je na papierze do pieczenia posypujemy solą, pieprzem i papryką w proszku i pieczemy około 20 minut. Pulpeciki podajemy z kremem balsamicznym (krem balsamiczny możemy zrobić sami, odparowując ocet balsamiczny z dodatkiem łyżeczki cukru) i sosem czosnkowym.


SMACZNEGO...

1 komentarz:

  1. Smakowite :) Bardzo podoba mi się dodatek migdałów i chili. One są zielone czy to kwestia oświetlenia lub ustawień mojego monitora? ;)

    OdpowiedzUsuń