sobota, 30 sierpnia 2014

Tarta szpinakowa z serkiem Almette i wędzonym pstrągiem


Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na obiad lub kolację. Tarta szpinakowa z chrzanowym twarożkiem Almette, cukinią i wędzonym na ciepło pstrągiem. Na pierwszy rzut oka może Wam się wydawać, że szpinak, cukinia, chrzan i wędzona ryba nie pasują do siebie. Nic bardziej mylnego! Chrzan idealnie budzi mdły szpinak i fantastycznie komponuje się z wędzonym na ciepło intensywnym w smaku pstrągiem. Jako spód do tarty użyłem ciasta francuskiego ale możecie przygotować także kruchy spód.  
Przepis jest tak udany, że postanowiłem go zgłosić do konkursu Almette. TRZYMAJCIE KCIUKI!!!
Tarta szpinakowa z serkiem Almette i wędzonym pstrągiem :
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie twarożku chrzanowego Almette
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 1 wędzony na ciepło pstrąg
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka masła




Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i układamy na spodzie tarty. Rozmrożony szpinak mieszamy z rozkłóconymi jajkami i chrzanowym twarożkiem, aż uzyskamy gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy na tarte. Na wierzchu układamy mięso z obranego pstrąga. Tartę pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem z jogurtu, młodej cebulki i srirachy.


SMACZNEGO...   

2 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda i wszystko w niej co lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń