sobota, 30 sierpnia 2014

Tarta szpinakowa z serkiem Almette i wędzonym pstrągiem


Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na obiad lub kolację. Tarta szpinakowa z chrzanowym twarożkiem Almette, cukinią i wędzonym na ciepło pstrągiem. Na pierwszy rzut oka może Wam się wydawać, że szpinak, cukinia, chrzan i wędzona ryba nie pasują do siebie. Nic bardziej mylnego! Chrzan idealnie budzi mdły szpinak i fantastycznie komponuje się z wędzonym na ciepło intensywnym w smaku pstrągiem. Jako spód do tarty użyłem ciasta francuskiego ale możecie przygotować także kruchy spód.  
Przepis jest tak udany, że postanowiłem go zgłosić do konkursu Almette. TRZYMAJCIE KCIUKI!!!
Tarta szpinakowa z serkiem Almette i wędzonym pstrągiem :
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie twarożku chrzanowego Almette
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 1 wędzony na ciepło pstrąg
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka masła




Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i układamy na spodzie tarty. Rozmrożony szpinak mieszamy z rozkłóconymi jajkami i chrzanowym twarożkiem, aż uzyskamy gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy na tarte. Na wierzchu układamy mięso z obranego pstrąga. Tartę pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem z jogurtu, młodej cebulki i srirachy.


SMACZNEGO...   

1 komentarz: