Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na
obiad lub kolację. Tarta szpinakowa z chrzanowym twarożkiem
Almette, cukinią i wędzonym na ciepło pstrągiem. Na pierwszy
rzut oka może Wam się wydawać, że szpinak, cukinia, chrzan i
wędzona ryba nie pasują do siebie. Nic bardziej mylnego! Chrzan
idealnie budzi mdły szpinak i fantastycznie komponuje się z
wędzonym na ciepło intensywnym w smaku pstrągiem. Jako spód do
tarty użyłem ciasta francuskiego ale możecie przygotować także
kruchy spód.
Przepis jest tak udany, że postanowiłem go zgłosić do konkursu Almette. TRZYMAJCIE KCIUKI!!!
Tarta szpinakowa z serkiem Almette i
wędzonym pstrągiem :
- 200g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie twarożku chrzanowego Almette
- 2 jajka
- 1 mała cukinia
- 1 wędzony na ciepło pstrąg
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka masła
Formę do tarty smarujemy
masłem i wykładamy ciastem francuskim. Cukinię kroimy na cienkie
plasterki i układamy na spodzie tarty. Rozmrożony szpinak mieszamy
z rozkłóconymi jajkami i chrzanowym twarożkiem, aż uzyskamy
gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak
przygotowaną masę wylewamy do formy na tarte. Na wierzchu układamy
mięso z obranego pstrąga. Tartę pieczemy przez 40 minut w 180
stopniach. Podajemy z sosem z jogurtu, młodej cebulki i srirachy.
SMACZNEGO...
Fantastycznie wygląda i wszystko w niej co lubię :))
OdpowiedzUsuń