sobota, 11 stycznia 2014

Tort piernikowy z kremem maślano - jajecznym


Mam dla Was idealny deser na weekend. Zimowy, aromatycznych cudownie słodki tort piernikowy z kremem maślano - jajecznym.

Tort Piernikowy:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka melasy (można zastąpić miodem, np. gryczanym)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Krem maślano - jajeczny:
  • 4 ugotowane na twardo jajka (użyjemy tylko żółtek)
  • 50 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • szczypta soli
  • 4 łyżki likieru migdałowego
Ganasz czekoladowy
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • łyżka masła




Ciasto piernikowe :
Wodę przelewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu, dodajemy do niej sodę i odstawiamy na 2 – 3 minuty. Następnie do wody dodajemy masło, cukier, melasę i mieszamy aż cukier i masło się rozpuszczą. Kiedy płyn lekko przestygnie dodajemy do niego lekko rozbełtane jajka i mieszamy.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy razem, a następnie mieszamy z mokrymi, tak aby się połączyły. Najlepiej jeśli nie zostaną żadne grudki, ale jeśli zostaną to się nimi nie przejmujcie.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej masłem tortownicy. Ciasto pieczemy przez 35 – 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu odstawiamy pienik do całkowitego ostygnięcia.


Krem jajeczno – migdałowy:

Żółtka przecieramy przez sitko do uzyskania konsystencji przypominającej puder. Do żółtek dodajemy resztę składników (oprócz likieru) i miksujemy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Po czym zwiększamy obroty i miksujemy około 5 minut do uzyskamy kremowej konsystencji. Dodajemy likier i mieszamy wszystko jeszcze minutę.
Przygotowujemy ganasz czekoladowy, czyli polewę na nasze ciasto. W kąpieli wodnej rozpuszczamy i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy do przestygnięcia.
Upieczone i ostudzone ciasto przecinamy w poziomie i smarujemy kremem jajecznych. Składamy dwie połówki ciasta, oblewamy czekoladowym ganaszem i dekorujemy według uznania.  


SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz