Mam dla Was idealny deser na weekend. Zimowy, aromatycznych cudownie słodki tort piernikowy z kremem
maślano - jajecznym.
Tort Piernikowy:
- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka melasy (można zastąpić miodem, np. gryczanym)
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka lekko roztrzepane
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Krem maślano - jajeczny:
- 4 ugotowane na twardo jajka (użyjemy tylko żółtek)
- 50 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki goździków mielonych
- szczypta soli
- 4 łyżki likieru migdałowego
Ganasz czekoladowy
- 100 g czekolady deserowej
- 4 łyżki śmietanki 30%
- łyżka masła
Ciasto piernikowe :
Wodę przelewamy do
rondla i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu, dodajemy do niej
sodę i odstawiamy na 2 – 3 minuty. Następnie do wody dodajemy
masło, cukier, melasę i mieszamy aż cukier i masło się
rozpuszczą. Kiedy płyn lekko przestygnie dodajemy do niego lekko
rozbełtane jajka i mieszamy.
Wszystkie sypkie
składniki przesiewamy razem, a następnie mieszamy z mokrymi, tak
aby się połączyły. Najlepiej jeśli nie zostaną żadne grudki,
ale jeśli zostaną to się nimi nie przejmujcie.
Tak przygotowane ciasto
przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej
masłem tortownicy. Ciasto pieczemy przez 35 – 40 min w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu odstawiamy
pienik do całkowitego ostygnięcia.
Krem jajeczno –
migdałowy:
Żółtka przecieramy
przez sitko do uzyskania konsystencji przypominającej puder. Do
żółtek dodajemy resztę składników (oprócz likieru) i miksujemy
na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Po czym
zwiększamy obroty i miksujemy około 5 minut do uzyskamy kremowej
konsystencji. Dodajemy likier i mieszamy wszystko jeszcze minutę.
Przygotowujemy ganasz
czekoladowy, czyli polewę na nasze ciasto. W kąpieli wodnej
rozpuszczamy i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy do
przestygnięcia.
Upieczone i ostudzone
ciasto przecinamy w poziomie i smarujemy kremem jajecznych. Składamy
dwie połówki ciasta, oblewamy czekoladowym ganaszem i dekorujemy
według uznania.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz