Przepyszne wigilijne
śledzie na trzy sposoby. Zamiast cebuli do śledzi używam pora.
Jest to patent mojej teściowej. Śledzie w porach nabierają bardzo
ciekawego aromatu, który jest delikatnie pikantny. Odpowiednie
dodatki sprawiają, że tak przygotowane śledzie są idealne na
wigilijny stół, a także jako pyszna zakąska do wódki.
Przygotowałem trzy
warianty śledzia w porach. Z kolorowym pieprzem, z suszonymi
grzybami i z papryczką chilli.
Wigilijne śledzie z
porem na trzy sposoby:
- 500 g filetów z śledzia
- 3 pory - tylko białe części, drobno posiekane
- garść suszonych grzybów, zalanych wrzątkiem, gotowanych przez 20 minut i posiekanych
- papryczka chilli - drobno siekana
- pieprz kolorowy w ziarnach
- sól gruboziarnista
- olej roślinny
Pora drobno kroimy,
zalewamy gorącą wodą i blanszujemy przez 2 minuty. Śledzie kroimy
na kawałki o szerokości jednego centymetra. W słoiku układamy
warstwami sparzonego pora, dodatki i śledzie. Przekładamy, aż
zapełnimy słoiki i zalewamy olejem. Każdą warstwę solimy do
smaku. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze
są po 24 godzinach – wtedy warstwy się przegryzą.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz