Idealny obiad na pogodę
za oknem. Mocno aromatyczne, rozgrzewające i sycące danie.
Przygotowanie mimo, iż dość czasochłonne jest proste, a rezultat
przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Pierś z kaczki, puree z
pietruszki, pieczona brukselka z chorizo i pieczone buraki:
- 2 piersi z kaczki
- 5 dużych korzeni pietruszki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 kg brukselki
- 1/2 kiełbasy chorizo
- 1 szalotka
- 4 buraki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Buraki kroimy w dużą
kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i
octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie
pieczemy pod folią przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po
godzinie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut.
Brukselkę wrzucamy do
wrzątku i gotujemy przez pięć minut. Lekko podgotowane brukselki
hartujemy w zimnej wodzie i przecinamy na pół. Kiełbasę kroimy w
kostkę lub cienkie plasterki, szalotkę w drobne piórka. Wszystkie
składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą
i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość pieczemy w 180 stopniach
na górnej półce piekarnika bez przykrycia, od czasu do czasu
mieszając.
Pietruszkę obieramy ze
skóry i zewnętrznej części warzywa,
kroimy na spore części i gotujemy w mleku do miękkości. Z
ugotowanej pietruszki odlewamy większość mleka, dodajemy masło,
gałkę muszkatołową i blendujemy na gładkie puree. Jeśli
pozostały jakieś drobne kawałki, puree przecieramy przez drobne
sito.
Skórę na piersiach
nacinamy w kratkę, ale tak aby nie naruszyć mięsa, nacieramy solą
i pieprzem. Pod dobrze rozgrzaną patelnią skręcamy ogień na
średni i smażymy piersi na skórze przez ok. 20 minut (zależy to
oczywiście od wielkości piersi). Wytapiający się powoli tłuszcz
zbieramy łyżką i odkładamy do jakiegoś pojemnika. Kaczy tłuszcz
można wykorzystać później na wiele sposobów, a smażone na nim
pokrojone w plastry ziemniaki są wprost genialne. Po dwudziestu
minutach, cały tłuszcz się wytopi, a skóra będzie wysmażona i
chrupiąca. Kaczkę odwracamy i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.
Piersi zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęły.
SMACZNEGO...
Gdzie w Poznaniu można kupić dobrą pierś z kaczki ?
OdpowiedzUsuńJa piersi kacze (inne części zresztą też) zawsze kupuje na rynku jeżyckim.
Usuń