piątek, 24 stycznia 2014

Pierś z kaczki, puree z pietruszki, pieczona brukselka z chorizo i pieczone buraki


Idealny obiad na pogodę za oknem. Mocno aromatyczne, rozgrzewające i sycące danie. Przygotowanie mimo, iż dość czasochłonne jest proste, a rezultat przechodzi najśmielsze oczekiwania.


Pierś z kaczki, puree z pietruszki, pieczona brukselka z chorizo i pieczone buraki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 5 dużych korzeni pietruszki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 kg brukselki
  • 1/2 kiełbasy chorizo
  • 1 szalotka
  • 4 buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz


Buraki kroimy w dużą kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pieczemy pod folią przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut.

Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez pięć minut. Lekko podgotowane brukselki hartujemy w zimnej wodzie i przecinamy na pół. Kiełbasę kroimy w kostkę lub cienkie plasterki, szalotkę w drobne piórka. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość pieczemy w 180 stopniach na górnej półce piekarnika bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

Pietruszkę obieramy ze skóry i zewnętrznej części warzywa, kroimy na spore części i gotujemy w mleku do miękkości. Z ugotowanej pietruszki odlewamy większość mleka, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i blendujemy na gładkie puree. Jeśli pozostały jakieś drobne kawałki, puree przecieramy przez drobne sito.

Skórę na piersiach nacinamy w kratkę, ale tak aby nie naruszyć mięsa, nacieramy solą i pieprzem. Pod dobrze rozgrzaną patelnią skręcamy ogień na średni i smażymy piersi na skórze przez ok. 20 minut (zależy to oczywiście od wielkości piersi). Wytapiający się powoli tłuszcz zbieramy łyżką i odkładamy do jakiegoś pojemnika. Kaczy tłuszcz można wykorzystać później na wiele sposobów, a smażone na nim pokrojone w plastry ziemniaki są wprost genialne. Po dwudziestu minutach, cały tłuszcz się wytopi, a skóra będzie wysmażona i chrupiąca. Kaczkę odwracamy i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Piersi zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęły.

SMACZNEGO... 

2 komentarze:

  1. Gdzie w Poznaniu można kupić dobrą pierś z kaczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piersi kacze (inne części zresztą też) zawsze kupuje na rynku jeżyckim.

      Usuń