Dzisiaj mam dla Was nietuzinkowy dodatek do obiadu. Duszona włoska kapusta z kminkiem i czosnkiem jest idealna z każdego rodzaju mięsem. Kapusta jest też dobra jako samodzielne danie. Radzę przygotować jej więcej, gdyż obiecuję, że większość z kapusty zniknie bezpośrednio z garnka.
Kapusta włoska z kminkiem i czosnkiem:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziaren kminku
- 1 łyżka masła
- 50 ml wody
- 50 ml śmietanki 30 %
- sól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy lub po prostu kroimy, ale nie za drobno. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego posiekany czosnek i kminek. Kiedy czosnek zacznie śpiewać dodajemy kapustę, wodę i śmietankę. Całość dusimy pod przykryciem około 20 min. na wolnym ogniu. Kapusta nie powinna nam całkowicie rozmięknąć, tylko pozostać lekko chrupiąca. Po 20 min. ściągamy pokrywkę i jeżeli mamy za dużo płynu to zwiększamy ogień i redukujemy go. Na koniec kapustę doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę podajemy do obiadu lub wyjadamy ją z garnka przegryzając kromką chleba.
SMACZNEGO...
przepyszna, tylko zamiast śmietany dodałam koperek;)
OdpowiedzUsuń