czwartek, 11 lipca 2013

Warsztaty z Marką Eterno w Restauracji Cucina u Ernesta Jagodzińskiego

zdjęcia Marek Bielski
W poprzednią sobotę miałem okazje wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Blogerchefa, markę Eterno i restaurację Cucina. Warsztaty prowadził kucharz, którego osobiście bardzo szanuję, jeden z najlepszych w swoim fachu Ernest Jagodzinski. Ich tematem były przystawki, które pod okiem Mistrza przygotowywaliśmy z zapewnionych nam składników i bardzo ciekawych przetworów firmy Eterno. 

Po wstępie organizatorów, szef kuchni restauracji Cucina, opowiedział nam pokrótce o swojej filozofii i podejściu do kulinariów. 

zdjęcia Marek Bielski

Kolejnym punktem był pokaz szefa kuchni, podczas którego przygotował on dwie ciekawe przystawki. 

zdjęcia Marek Bielski

zdjęcia Marek Bielski

Po pokazie profesjonalisty do dzieła przeszli zebrani na warsztatach blogerzy. Korzystając ze świeżych składników i przetworów Eterno mieliśmy stworzyć autorskie przystawki, z pośród których jury pod przewodnictwem Ernesta Jagodzińskiego wybrało najsmaczniejszą, najładniejszą i najbardziej oryginalną przystawkę. 
zdjęcia Marek Bielski

zdjęcia Marek Bielski

Muszę się pochwalić gdyż moje dzieło zostało docenione przez Szefa kuchni i wygrało w kategorii najlepszego smaku.
zdjęcia Marek Bielski
 Przygotowałem jagnięcinę podaną na sosie z cytryn w syropie z kwiatów bzu, mięty czekoladowej, fenkułu i bekonu. Na jagnięcinie ułożyłem salsę z melonów i tajskiej bazylii, a całość doprawiłem płatkami soli z kwiatami lawendy, pudrem pomarańczowym i kruszonym kozim serem. Całość uzupełniały sałaty i kiełki. 

zdjęcia Marek Bielski
zdjęcia Marek Bielski


co wy na to ? 
zdjęcia Marek Bielski
Do domu wracaliśmy sowicie obdarowani w produkty Eterno.
zdjęcia Marek Bielski

Ja na koniec skasowałem nagrodę 

zdjęcia Marek Bielski

i słitfocie z szefem kuchni :P 

zdjęcia Marek Bielski

2 komentarze:

  1. Super tę przystawkę skomponowałeś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że nie spróbowałam dzieła

    OdpowiedzUsuń