|
zdjęcia Marek Bielski |
W poprzednią sobotę miałem okazje wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Blogerchefa, markę Eterno i restaurację Cucina. Warsztaty prowadził kucharz, którego osobiście bardzo szanuję, jeden z najlepszych w swoim fachu Ernest Jagodzinski. Ich tematem były przystawki, które pod okiem Mistrza przygotowywaliśmy z zapewnionych nam składników i bardzo ciekawych przetworów firmy Eterno.
Po wstępie organizatorów, szef kuchni restauracji Cucina, opowiedział nam pokrótce o swojej filozofii i podejściu do kulinariów.
|
zdjęcia Marek Bielski |
Kolejnym punktem był pokaz szefa kuchni, podczas którego przygotował on dwie ciekawe przystawki.
|
zdjęcia Marek Bielski |
|
zdjęcia Marek Bielski |
Po pokazie profesjonalisty do dzieła przeszli zebrani na warsztatach blogerzy. Korzystając ze świeżych składników i przetworów Eterno mieliśmy stworzyć autorskie przystawki, z pośród których jury pod przewodnictwem Ernesta Jagodzińskiego wybrało najsmaczniejszą, najładniejszą i najbardziej oryginalną przystawkę.
|
zdjęcia Marek Bielski |
|
zdjęcia Marek Bielski |
Muszę się pochwalić gdyż moje dzieło zostało docenione przez Szefa kuchni i wygrało w kategorii najlepszego smaku.
|
zdjęcia Marek Bielski |
Przygotowałem jagnięcinę podaną na sosie z cytryn w syropie z kwiatów bzu, mięty czekoladowej, fenkułu i bekonu. Na jagnięcinie ułożyłem salsę z melonów i tajskiej bazylii, a całość doprawiłem płatkami soli z kwiatami lawendy, pudrem pomarańczowym i kruszonym kozim serem. Całość uzupełniały sałaty i kiełki.
|
zdjęcia Marek Bielski |
|
zdjęcia Marek Bielski |
co wy na to ?
|
zdjęcia Marek Bielski |
Do domu wracaliśmy sowicie obdarowani w produkty Eterno.
|
zdjęcia Marek Bielski |
Ja na koniec skasowałem nagrodę
|
zdjęcia Marek Bielski |
i słitfocie z szefem kuchni :P
|
zdjęcia Marek Bielski |
Super tę przystawkę skomponowałeś :)
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie spróbowałam dzieła
OdpowiedzUsuń