Jak zwykle powrót z BlogerChefa powoduje, że Słoń potrzebuje chwilę na dojście do siebie. Zanim jednak relacja, która pojawi się do końca tygodnia, to najpierw mały, ale bardzo fajny i zdrowy przepis na zapiekankę ziemniaczaną.
Ziemniaczano - cukiniowa zapiekanka z młodym szpinakiem:
- 4 ziemniaki, umyte i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 młoda cukinia pokrojona w cienkie plasterki
- 1 opakowanie baby szpinaku
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 papryczki chili, posiekana
- 100 ml śmietany 30%
- 1 młoda pora
- 200 g sera cheddar, może być też inny dobrze się rozpuszczający ser
- 100 g parmezanu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Na patelni (najlepiej w woku) podsmażamy cebule i pokrojoną w plasterki porę. Następnie dodajemy mięso mielone, posiekaną papryczkę, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, gałką muszkatołową i smażymy przez około 5 minut. Kiedy mięso się usmaży, zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy paczkę baby szpinaku oraz śmietankę. Całość dusimy kolejne 5 do 10 minut.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków i cukinii, następnie nakładamy porcję mięsa i posypujemy cheddarem. Kontynuujemy układanie warstw, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Wierz naszej zapiekanki posypujemy parmezanem i zapiekamy ją pod folią aluminiową w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez czterdzieści minut. Po czterdziestu minutach ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.
SMACZNEGO...
Apetyczna potrawa, zrobie zakupy przez internet - spożywcze pomysły na danie obiadowe coraz czesciej mnie inspiruja. A taka zapiekanka z pewnoscia posmakuje moim dzieciom (no i mozna przemycic szpinak ktorego tak nie lubia) :)
OdpowiedzUsuńZ niecierpliwością oczekuję kolejnego wpisu:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńSłoniu! Zrób sobie przerwę i opowiedz nam coś o sobie:
OdpowiedzUsuńhttp://abitepl.blogspot.com/2013/05/zadaj-mi-pytanie-to-ci-na-nie-odpowiem.html