piątek, 31 sierpnia 2012

Łosoś marynowany na sucho


Dzisiaj mam dla was bardzo fajny sposób na łososia, który dzięki suchej marynacie zaskakuje smakiem i pokazuje charakter.

Łosoś marynowany na sucho:


  • 2 kawałki fileta z łososia
  • 1 mała cukinia
  • 2 garści rukoli
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny
  • creme fraiche lub ubita śmietana 30%

na suchą marynatę potrzeba:

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 2 łyżeczki suszonej wędzonej papryki (np. pimenton)
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kolendry w proszku






Przygotowanie tego dania, jest banalnie proste. Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą i dokładnie obtaczamy w niej nasze filety z łososia. Tak doprawioną rybę odkładamy na 30 - 40 min aby przeszła aromatami. 

Taka sucha marynata jest doskonała nie tylko do łososia, ale także do wszelkiego rodzaju pieczonego lub grillowanego mięsa wieprzowego. Dodajcie do marynaty trochę więcej chilli i pół szklanki brązowego cukru, a otrzymacie najlepszą na świecie marynatę do żeberek. 

Zamarynowane filety z łososia smażymy na rozgrzanej, suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowany łosoś jest chrupiący na zewnątrz i wyrazisty w smaku (niech was nie przeraża fakt że ryba mocno ściemnieje, tak ma być, to magia za która odpowiada mieszanka przypraw) a różowy, soczysty i delikatny wewnątrz. 

Tak przygotowanego łososia, podajemy z z kleksem creme fraiche, plasterkami grillowanej cukinii i rukolą skropioną oliwą i octem balsamicznym. 

Smacznego...

2 komentarze:

  1. Fajna mieszanka. Robię podobnie- ale na mokro, skrapiam jeszcze cytryną i paroma kroplami oliwy. Świetnie się marynuje; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję że smakuje tak dobrze jak wygląda, bo mam zamiar wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń