Przygotowałem dla was propozycję na bardzo letni i lekki obiadek, czyli sałatę z grillowaną piersią z kurczaka i grillowaną brzoskwinią. Sierpień to chyba mój ulubiony miesiąc lata, brzoskwinie są dojrzałe, soczyste i słodkie, a ich niska cena powoduje, że kupuję je kilogramami. Dodaje je nie tylko sałaty, ale robię z nich przetwory i piekę ciasta. Kupujcie i jedzcie brzoskwinie, tak szybko odchodzą.
P.S. Przepraszam za zdjęcia ale byłem tak głodny, że nie mogłem się skoncentrować na robieniu słitfoci na bloga.
Na jedną porcję potrzeba:
- 2 garści ulubionych sałat
- 1 pierś z kurczaka
- 1 dojrzała brzoskwinia
- 1 ogórek gruntowy
- 1/4 młodej, niedużej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- opcjonalnie krem balsamiczny
- sól i pieprz, chilli w proszku, oregano suszone
Przygotowanie tej sałaty jest banalnie proste. Sałaty płuczemy, osuszamy i przekładamy do talerza. Dodajemy pokrojony ogórek i pokrojoną w cienkie pióra cebulę. Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż, tak aby otrzymać dwa cienkie filety, które przyprawiamy solą, chilli i oregano. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki, obieramy ze skóry (ja jak widać na zdjęciu byłem tym razem zbyt leniwy aby je obrać). Rozgrzewamy patelnie grillową, na której smażymy piersi z kurczaka. na patelni układamy również brzoskwinie i grillujemy je z każdej strony po około 2 minuty, aż wierzch brzoskwini zacznie się karmelizować. Warzywa polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Na sałacie układamy dwa fileciki z kurczaka i ćwiartki brzoskwiń i całość wykańczamy kremem balsamicznym.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz