Dzisiaj mam dla was bardzo fajny sposób na łososia, który dzięki suchej marynacie zaskakuje smakiem i pokazuje charakter.
Łosoś marynowany na sucho:
- 2 kawałki fileta z łososia
- 1 mała cukinia
- 2 garści rukoli
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny
- creme fraiche lub ubita śmietana 30%
na suchą marynatę potrzeba:
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 łyżeczki suszonej wędzonej papryki (np. pimenton)
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry w proszku
Przygotowanie tego dania, jest banalnie proste. Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą i dokładnie obtaczamy w niej nasze filety z łososia. Tak doprawioną rybę odkładamy na 30 - 40 min aby przeszła aromatami.
Taka sucha marynata jest doskonała nie tylko do łososia, ale także do wszelkiego rodzaju pieczonego lub grillowanego mięsa wieprzowego. Dodajcie do marynaty trochę więcej chilli i pół szklanki brązowego cukru, a otrzymacie najlepszą na świecie marynatę do żeberek.
Zamarynowane filety z łososia smażymy na rozgrzanej, suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowany łosoś jest chrupiący na zewnątrz i wyrazisty w smaku (niech was nie przeraża fakt że ryba mocno ściemnieje, tak ma być, to magia za która odpowiada mieszanka przypraw) a różowy, soczysty i delikatny wewnątrz.
Tak przygotowanego łososia, podajemy z z kleksem creme fraiche, plasterkami grillowanej cukinii i rukolą skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego...
Fajna mieszanka. Robię podobnie- ale na mokro, skrapiam jeszcze cytryną i paroma kroplami oliwy. Świetnie się marynuje; )
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakuje tak dobrze jak wygląda, bo mam zamiar wykorzystać ten przepis :)
OdpowiedzUsuń