czwartek, 22 marca 2012

Zielone curry z krewetkami i dorszem podane z ryżem gotowanym na parze

Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com 


  • 1 opakowanie ulubionych krewetek, ewentualnie świeże krewetki
  • 1 filet z dorsza, lub innej ulubionej ryby
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 kawałek świeżego imbiru o długości ok 4 centymetrów
  • 1 marchewka
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 -2 papryczki chilli, jedna wypestkowana jedna z pestkami jeśli lubimy ostro
  • 1 łyżka nasion kminu
  • 1/2 łyżka nasion kolendry
  • 1 garść kolendry
  • trawa cytrynowa
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 liście kafiru
  • 2 kubki ulubionego ryżu



Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com 

Ryż płuczemy dzień wcześniej, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ryż na parze ok 20 – 30 minut co jakiś czas mieszając. Ryż będzie sypki i lekko chrupiący.  

Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com 
Curry przygotowujemy za pomocą samodzielnie dobranej mieszanki przypraw, a nie gotowej pasty curry. Wam pozostawiam dopracowanie swoich idealnych proporcji przypraw. Ja uwielbiam jak jest ostro i aromatycznie. 
Warzywa i imbir kroimy w julienki, czyli cienkie kilkucentymetrowe słupki, cebulę w pióra, czosnek i papryczkę chilli siekamy. Na rozgrzanym woku i łyżce oliwy (lub oleju ryżowego) podsmażamy wszystkie przyprawy. Dodajemy marchewkę, cebulę, cukinię, jedną papryczkę i imbir. Po chwili dodajemy 3 – 4 łyżki sosu rybnego i czosnek. Całość mieszamy, po dwóch minutach redukujemy ogień pod wokiem i dolewamy mleczko kokosowe. Kiedy całość zacznie lekko bulgotać, dodajemy krewetki i papryczkę chilli, gotujemy jeszcze 3 minuty. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę rybę, gotujemy przez minutę, po czym gasimy ogień pod wokiem i przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy na 3 – 4 minuty aby ryba spokojnie doszło i była delikatna i soczysta. Przed podaniem do curry dodajemy świeżą kolendrę, mieszamy całość i serwujemy z gotowanym na parze ryżem.   

Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com
SMACZNEGO...

2 komentarze: