Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com |
- 1 opakowanie ulubionych krewetek, ewentualnie świeże krewetki
- 1 filet z dorsza, lub innej ulubionej ryby
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 kawałek świeżego imbiru o długości ok 4 centymetrów
- 1 marchewka
- 1/2 młodej cukinii
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 -2 papryczki chilli, jedna wypestkowana jedna z pestkami jeśli lubimy ostro
- 1 łyżka nasion kminu
- 1/2 łyżka nasion kolendry
- 1 garść kolendry
- trawa cytrynowa
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 liście kafiru
- 2 kubki ulubionego ryżu
Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com |
Ryż płuczemy dzień wcześniej, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ryż na parze ok 20 – 30 minut co jakiś czas mieszając. Ryż będzie sypki i lekko chrupiący.
Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com |
Curry przygotowujemy za pomocą samodzielnie dobranej mieszanki przypraw, a nie gotowej pasty curry. Wam pozostawiam dopracowanie swoich idealnych proporcji przypraw. Ja uwielbiam jak jest ostro i aromatycznie.
Warzywa i imbir kroimy w julienki, czyli cienkie kilkucentymetrowe słupki, cebulę w pióra, czosnek i papryczkę chilli siekamy. Na rozgrzanym woku i łyżce oliwy (lub oleju ryżowego) podsmażamy wszystkie przyprawy. Dodajemy marchewkę, cebulę, cukinię, jedną papryczkę i imbir. Po chwili dodajemy 3 – 4 łyżki sosu rybnego i czosnek. Całość mieszamy, po dwóch minutach redukujemy ogień pod wokiem i dolewamy mleczko kokosowe. Kiedy całość zacznie lekko bulgotać, dodajemy krewetki i papryczkę chilli, gotujemy jeszcze 3 minuty. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę rybę, gotujemy przez minutę, po czym gasimy ogień pod wokiem i przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy na 3 – 4 minuty aby ryba spokojnie doszło i była delikatna i soczysta. Przed podaniem do curry dodajemy świeżą kolendrę, mieszamy całość i serwujemy z gotowanym na parze ryżem.
Zdjęcie zrobione przez Kasię Konieczną - konieczna.wordpress.com |
SMACZNEGO...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńlajk it lov it!
OdpowiedzUsuń