spód:
- opakowanie ciastek digestiv (najlepiej czekoladowych)
- 5 łyżek niesolonego, stopionego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- krem czekoladowy:
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 1 + 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (łamiemy na drobne kawałki)
- 2 duże jaja
- laska wanilii (można zastąpić łyżeczką prawdziwego ekstraktu z wanilii)
- szczypta soli
polewa:
- 2 łyżki śmietany 36%
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
- 2 łyżki gorącej wody
- platki migdałowe do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W blenderze kruszymy ciastka na drobny piasek, dodajemy cukier i roztopione masło i miksujemy chwilę, do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy. Tak powstałym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód pieczemy 10 – 12 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ugniatamy je spodem łyżki i odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem czekoladowy.
Laskę wanilii rozkrawamy na pół i wyskrobujemy końcem noża ziarenka, które razem z laską dodajemy do śmietany. Smietanę ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy ja do wrzenia, zdejmujemy z ognia, wyciągamy laskę wanilii. Pokruszoną na drobne kawałki czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę, aż uzyskamy gładką masę. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, aż użyskamy lekko puszystą konsystencje i dodajemy je do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając. Tak otrzymaną masę przekładamy do formy na tartę i pieczemy ok 20 – 25 min, aż ciasto się lekko zetnie. Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy tartę do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem śmietanki i wody. Tak uzyskaną polewę rozprowadzamy na tarcie i posypujemy płatkami migdałów.
SMACZNEGO...
Wygląda świetnie, mocno czekoladowa czyli idealna:)
OdpowiedzUsuńmmmm idealnie.
OdpowiedzUsuńZjadlabym kawalek takiej oblednie czekoladowej tarty!
OdpowiedzUsuńŻona zobaczyła, zrobiła i był pyszny deser po obiedzie! Mind blowing!
OdpowiedzUsuńJakie to opakowanie śmietany? Tzn pojemność. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, świetny blog.
Dzięki za pytanie, rzeczywiście umknęło mi to. Dla formy 24 cm takiej jak wyżej potrzebne jest 330 ml śmietanki (opakowanie śmietanki z jednego z popularnych dyskontów :P ). Małe usprawnienie przepisu, które także zastosowałem w programie to zamiast 1,5 gorzkiej czekolady, używam dwóch, jednej gorzkiej i jednej mlecznej. Dzięki takim proporcji powstaje idealnie wyważona czekoladowość (wersja z samą gorzką czekoladą jest mocno hardcorowa, dla wielbicieli mocno wytrawnych deserów). Dziękuję za komentarze i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuń