Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo fajny obiad lub kolację. Jest to lekkie ale sycące i miło rozgrzewające danie, które zadowoli nie tylko wegetarian.
Bakłażany zapiekane z fetą:
- 3 średnie bakłażany
- opakowanie sera feta
- 1 puszka pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklana maki pszennej
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- szklanka startego grueyera
- olej rzepakowy do smażenia
Bakłażany kroimy w plastry grubości 0,5 cm solimy, układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na 30 min. Przygotowujemy sos pomidorowy. Marchewkę i pietruszkę trzemy na dużym oczku, cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę i czosnek, dodajemy marchewkę i pietruszkę i dusimy całość przez 5 min. Do lekko podduszonych warzyw dodajemy pomidory z puszki i dusimy całość przez około 30 min.
Po pół godzinie, wycieramy plastry bakłażana. Mąkę mieszamy z suszonym oregano i świeżo mielonym pieprzem. Bakłażana obtaczamy w przyprawionej mące i smażymy na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony. Usmażone plastry suszymy na papierowym ręczniku.
Usmażonego bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy plastrami fety, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i zapiekamy przez 30 - 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Tak upieczone bakłażany podajemy z bagietką, którą wycieramy resztki sosu.
SMACZNEGO...
Bardzo apetycznie wyglądające danie :)
OdpowiedzUsuń