środa, 6 listopada 2013

Bakłażany zapiekane z fetą


Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo fajny obiad lub kolację. Jest to lekkie ale sycące i miło rozgrzewające danie, które zadowoli nie tylko wegetarian. 

Bakłażany zapiekane z fetą:
  • 3 średnie bakłażany
  • opakowanie sera feta
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklana maki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka startego grueyera
  • olej rzepakowy do smażenia


Bakłażany kroimy w plastry grubości 0,5 cm solimy, układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na 30 min. Przygotowujemy sos pomidorowy. Marchewkę i pietruszkę trzemy na dużym oczku, cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę i czosnek, dodajemy marchewkę i pietruszkę i dusimy całość przez 5 min. Do lekko podduszonych warzyw dodajemy pomidory z puszki i dusimy całość przez około 30 min. 

Po pół godzinie, wycieramy plastry bakłażana. Mąkę mieszamy z suszonym oregano i świeżo mielonym pieprzem. Bakłażana obtaczamy w przyprawionej mące i smażymy na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony. Usmażone plastry suszymy na papierowym ręczniku. 

Usmażonego bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy plastrami fety, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i zapiekamy przez 30 - 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

Tak upieczone bakłażany podajemy z bagietką, którą wycieramy resztki sosu. 


SMACZNEGO...

1 komentarz: