Dzisiaj mam dla Was przepis na niedzielny, letni obiad, kolację albo przekąskę pomiędzy. Bardzo łatwe, choć odrobinę czasochłonne roladki z bakłażana, cukinii, marchewki, serka mascarpone i szynki parmeńskiej.
Roladki z bakłażana:
- bakłażan
- cukinia
- marchewka
- pomidor
- ząbek czosnku
- garść liści bazylii
- serek mascarpone
- szynka parmeńska (tyle plasterków ile roladek)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Bakłażan kroimy na cienkie (około 3-4 mm) plastry. Identycznie postępujemy z marchewką i cukinią (do marchewki i cukinii polecam użycie obieraczki do warzyw). Bazylię siekamy i mieszamy z serkiem mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone warzywa smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni grillowej. Pomidora (ja użyłem dużego malinowego) obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i obsmażamy krótko z posiekanym ząbkiem czosnku. Tak przygotowanego pomidora wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na plastrach bakłażana układamy po plasterku marchewki i cukinii, smarujemy serkiem. Na koniec dodajemy szynkę parmeńską i rolujemy bakłażana spinając go wykałaczką. Przygotowane roladki układamy na pomidorach i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Roladki są świetne na obiad razem z ryżem lub solo jako przekąska.
SMACZNEGO...
ale smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń