niedziela, 4 sierpnia 2013

Roladki z bakłażana


Dzisiaj mam dla Was przepis na niedzielny, letni obiad, kolację albo przekąskę pomiędzy. Bardzo łatwe, choć odrobinę czasochłonne roladki z bakłażana, cukinii, marchewki, serka mascarpone i szynki parmeńskiej. 

Roladki z bakłażana: 
  • bakłażan
  • cukinia
  • marchewka
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • garść liści bazylii
  • serek mascarpone
  • szynka parmeńska (tyle plasterków ile roladek) 
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


Bakłażan kroimy na cienkie (około 3-4 mm) plastry. Identycznie postępujemy z marchewką i cukinią (do marchewki i cukinii polecam użycie obieraczki do warzyw). Bazylię siekamy i mieszamy z serkiem mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone warzywa smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni grillowej. Pomidora (ja użyłem dużego malinowego) obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i obsmażamy krótko z posiekanym ząbkiem czosnku. Tak przygotowanego pomidora wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na plastrach bakłażana układamy po plasterku marchewki i cukinii, smarujemy serkiem. Na koniec dodajemy szynkę parmeńską i rolujemy bakłażana spinając go wykałaczką. Przygotowane roladki układamy na pomidorach i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

Roladki są świetne na obiad razem z ryżem lub solo jako przekąska.

SMACZNEGO... 

1 komentarz: