czwartek, 30 maja 2013

Makaron z warzywno - mięsnym sosem prawie bolognese


Tak jak wczoraj obiecałem mam dla Was bardzo prosty przepis na cudowny mięsno - warzywny sos do makaronu. Sos sam w sobie jest banalnie prosty, jednakże trzeba zainwestować trochę czasu, aby móc cieszyć się pełnią jego smaku. Taki makaron to idealny pomysł na leniwy dzień, kiedy nikt nas nie goni i możemy w pełni celebrować przygotowanie rodzinnego obiadu. 

Sos mięsno - warzywny: 
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów i woda do wypłukania puszki po pomidorach
  • 1/2 litra pasaty pomidorowej 
  • 1 cebula
  • 2 marchewki 
  • 1 średniej wielkości seler
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka płatków chilli 
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek około 5 - 6 łyżek 
Niezbędne dodatki:
  • ulubiony makaron 
  • góra parmezanu


W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy mięso. Kiedy mięso przestanie być czerwone dodajemy płatki chili i posiekany czosnek, mieszamy i po minucie do garnka wrzucamy starte na grubym oczku marchewki oraz seler. Całość dusimy przez 10 minuty pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną pozostaje nam już tylko dodać pomidory i wodę, zmniejszyć ogień pod sosem i gotować pod przykryciem przez półtorej godziny, a następnie bez przykrycia przez kolejne dziewięćdziesiąt minut, aż uzyskamy bardzo gęsty i aromatyczny sos. 

Jest to jedno z niewielu dań makaronowych, w których nie mieszam sosu z makaronem, tylko nakładam  chochlą na makaron i posypuję garścią świeżo startego parmezanu (może być też Gran padano lub Pecorino). Idealnym dodatkiem będzie sałata z ogórkiem i pomidorem, obficie polana oliwą z oliwek i octem balsamicznym. 

 
SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz