Dzisiaj bardzo fajne jednogarnkowe
danie dla kilku osób. Czas przygotowania jest dość długi ale 90%
czasu jedzenie przygotowuje się samo.
- 1 główka młodej kapusty
- 1 kulka szynki
- 1 garść suszonych prawdziwków
- 10 – 15 dag wędzonego boczku
- 1 młoda cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- kilka młodych ziemniaków
- 2 liscie laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 papryczka piri piri (lub cała papryczka chilli )
na suchą marynatę do szynki:
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki wędzonej papryki (np. Pimenton, albo węgierskiej)
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
Szynkę marynujemy na sucho, tzn.
mieszamy wszystkie składniki marynaty i wmasowujemy ją w mięso i
odkładamy je co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc. Grzyby
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia.
Boczek kroimy w drobne paski i
obsmażamy w garnku, następnie dodajemy grubo pokrojoną
cebulę,papryczkę i namoczone grzybki. Całość smażymy kilka
minut i dodajemy pokrojoną kapustę oraz przyprawy. Nakładamy
pokrywkę i dusimy kilka minut, a następnie dodajemy pomidory,
bulion i ziemniaki. Całość doprowadzamy do wrzenia. Kiedy danie nam
zabulgota, do garnka wkładamy naszą szynkę i całość umieszczamy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy 90 – 120 min, aż
wszystkie warzywa będą miękkie a szynka zrumieniona i tak
upieczona, że można ją kroić widelcem.
Gwarantuję, że tak przygotowana
szynka będzie pysznie aromatyczna i super soczysta, podana z kapustą
i ziemniakami, ukraszona keksem ze smietany, będzie idealnym
obiadem.
SMACZNEGO...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz