Koniec sezonu na szparagi
zbliża się niczym koniec euro. Przed ostatnim gwizdkiem mam dla was
przepis, który na pewno was nie rozczaruje jak kadra Smudy, a wręcz
przeciwnie myślę, że zachwyci was niczym gra reprezentacji
Hiszpanii.
- zielone szparagi, najlepiej te bardzo cienkie,
- młode, małe ziemniaki,
- kilka młodych marchewek,
- garść pieczarek,
- 2 – 3 młode cebule,
- 5 – 6 ząbków młodego czosnku,
- świeży tymianek i rozmaryn,
- piersi z kurczaka,
- szynka prosciutto,
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól, pieprzy i oliwa z oliwek
tzatziki :
- jogurt grecki
- 3 ząbki czosnku
- 2 ogórki
- pęczek mięty
- pęczek koperku
- łyżeczka musztardy dijon
- pieprz i sól do smaku
Przepis na dzisiejsze danie choć może wydawać się skomplikowany, tak naprawdę jest dziecinnie prosty.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Chcemy uzyskać podłużny filet z kurczaka. Garść szparagów (5-6) zawijamy w kurczaka i następnie w szynkę prosciutto. Całość doprawiamy pierzem i solą. Brytfanke polewamy obficie oliwą z oliwek, wrzucamy do niej gałązki świeżego rozmarynu i tymianku oraz ząbki czosnku. Zawijane szparagi układamy w brytfance. Ziemniaki i marchewkę myjemy i razem z pieczarkamii pokrojonymi w ćwiartki cebulami dodajemy do brytfanki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny. Całość pieczemy ok 25 min. w 200 stopniach.Przygotowujemy najlepsze na świecie tzatziki. Czosnek siekamy drobno, następnie dodajemy szczyptę soli i rozcieramy nożem na paste. Tak przygotowany czosnek odstawiamy na kilka minut i dodajemy do jogurtu. Ogórki obieramy ze skórki, lub tylko myjemy, wykrawamy nasiona, a pozostały ogórek siekamy drobno ale nie za drobno, kawałki ogórka muszą byc wyraźnie wyczuwalne. Miętę i koperek siekamy i mieszamy wszystkie składnkiki. Dobrze jest kiedy tzatziki odpoczną conajmniej 30 minut, aż smaki się przegryzą.Szparagi i warzywa podajemy z tzatzikami i pieczywem, które maczamy w oliwie z oliwek z pieczenia.SMACZNEGO...
Mniam, aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńsuper, my mieliśmy w tle slubu euro ;) a przepis wspanialy, taki pelny, niczego w nim nie brakuje. nie wiem czy inspirowany czyms lub kims, czy wlasny, ale dopieszczony w 100%! brawo vel Słonioo
OdpowiedzUsuń