Nareszcie !!! Figi są w każdym markecie i na każdym ryneczku, a ich ceny spadają każdego dnia. Mam dla Was świetny słodko - wytrawny deser, który może być też oryginalną przystawką. Słony spód, kremowy twarożek, wyrazisty kozi ser, słodkie figi, a do tego syrop klonowy, skórka z limonki i chilli. Czegóż chcieć więcej?
Tarta z twarożkiem Almette, kozim serem i figami:
spód:
- 2 szklanki mąki pszennej (może być też kukurydziana)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
wierzch:
- opakowanie twarożku śmietankowego Almette
- 50 g rolady z sera koziego
- 6 fig
- 4 łyżki syropu klonowego
- skórka otarta z jednej limonki
- świeża papryczka chilli
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, aż otrzymamy coś w rodzaju lepkiego mokrego piasku. Ciasta nie zagniatamy tylko wykładamy nim formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. fasolą) i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu spód odkładamy do wystygnięcia.
Chłodne ciasto smarujemy serem śmietankowym Almette i układamy na nim cienkie plastry rolady z sera koziego.
Figi kroimy na ósemki i układamy na twarożku. Układamy tak jak chcemy, oczywiście im więcej fig się zmieści tym lepiej. Całości posypujemy startą skórką z limonki, cienko pokrojoną papryczką chilli i skrapiamy dość hojnie syropem klonowym. Co prawda powyżej podałem określoną ilość syropu, ale możecie solidnie nim chlapnąć.
Tartę zapiekamy w 200 stopniach przez 15 - 20 min.
SMACZNEGO...
Ciekawe czy podaje taką piękność jakaś restauracja Wrocław ich trochę ma ale może się natknę :) (taki pech jak samemu sie naleśników nawet zrobić nie umie)
OdpowiedzUsuń