Mam dla was dzisiaj bardzo fajny i szybki przepis na super lunch, kolacje albo danie, którym zaskoczycie swoich znajomych. Sałata z szynką szwarcwaldzką, kiełkami i granatem zaskakuje chrupkością i cudownie pasującym do siebie kontrastem smaków.
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki słodkiej
- 1/2 opakowania ulubionych kiełków
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (może być parmeńska, lub inna o wyraźnym wędzonym i słonym smaku)
- pestki z połowy granatu
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam owoce granatu. Niezmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem i z nadchodzącą zimą. Pamiętacie te czasy? Już wolnej Polski, ale takiej w której ciągle jeszcze nic nie ma, a rzeczy bez których dzisiaj nie potrafimy żyć jeszcze nie wynaleziono. Właśnie wtedy banany, pomarańcze i przede wszystkim owoce granatu to było coś. Żmudne wydłubywanie soczystych, słodkich i chrupiących pestek, który po rozgryzieniu zostawiały przyjemną cierpkość na języku. Czerwone i klejące się dziecięce dłonie. To wszystko powoduję, że jak tylko granaty pojawiają się w sklepach, muszę je kupić.
Sałatka, którą przygotowałem na pewno was zaskoczy i zachwyci.
Na opłukane sałaty, wykładamy pokrojoną w piórka lub strączki cebulę i pokrojona w słupki paprykę. Następnie rozrzucamy kiełki. Wybierzcie kiełki, które najbardziej lubicie, mogą być fasoli lub inne, ja wybrałem kiełki brokułowe, ponieważ mają one w sobie przyjemną słodycz. Szynkę kroimy w paski i dodajemy do sałaty, a granat przekrawamy na pół i pukamy końcem noża w skorupkę, tak aby pestki powpadały na nasz talerz. Sałatę skrapiamy oliwą z oliwy i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO...
szkoda że u nas te granaty takie mało wyraźne są, mimo to, niezła frajda z pesteczkami i faktycznie miłe zaskoczenie dla gości. Ze słoną szynką musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńczy wiecie, że w każdym granacie jest tyle pestek, ile dni w roku? w każdym - ani o jedna mniej ani więcej...
OdpowiedzUsuń