niedziela, 18 listopada 2012

Lasagne inaczej



Czy nie nudzi Was czasem taki sztywny podział makaronów i tego, jak powinno się je wykorzystywać?
Ja lubię szukać nowych rozwiązań i nie chcę, aby ograniczały mnie "ramy sztuki kucharskiej", dlatego mam dla Was świetny pomysł na wykorzystanie makaronu lasagne, z którego nie trzeba robić lasagne.

Lasagne inaczej:


  • kilka różyczek brokuła
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w słupki
  • 1 mała cebulka lub szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków boczku pokrojonego w paski
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 szklanka startego parmezanu





Cukinię i brokuła blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku. Ani brokuł ani cukinia nie potrzebują tak naprawdę więcej czasu. Dzięki temu będą jędrne i chrupiące, a dojdą jeszcze w sosie. Makaron gotujemy al dente. Ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chilli wrzucamy na zimną oliwę z oliwek i podgrzewamy ją powoli, aż czosnek zacznie "śpiewać", wtedy dodajemy posiekaną cebulkę, boczek i smażymy trzy minuty. Do patelni dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę, aż się trochę zredukuje i zgęstnieje dodajemy do sosu brokuły, cukinie i ser. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty zdejmujemy z gazu i dodajemy do sosu makaron. Już na talerzu doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  



SMACZNEGO...

1 komentarz: