![]() |
zdjęcie: Kuchnia+ |
22 listopada miałem
ogromną przyjemność wziąć udział w warsztatach organizowanych
przez Kuchnię+. Warsztaty były częścią szóstej już edycji Food
Film Fest. Jako że tematem przewodnim tegorocznego festiwalu były
smaki Dalekiego Wschodu, motyw warsztatów był ściśle z nim
związany.
Zajęcia poprowadzili Państwo Alicja i Alon Thanowie, twórcy i właściciele restauracji
Izumi Sushi. W praktyce rozmawialiśmy o umami i próbowaliśmy go
uwydatnić w przygotowywanych przez nas daniach. Głównym
składnikiem, z którego korzystaliśmy było kombu, czyli rodzaj
trawy morskiej. Tak się składa, że jest jeden z moich ulubionych
składników do budowania bulionów.
Kombu jest świetnym
nośnikiem umami, a w połączeniu z katzuobushi i shitake tworzy
idealne połączenie smakowe i cudowny bulion, który może być bazą
lub dodatkiem dla wielu dań.
Na bazie powyżej
wspomnianych składników ugotowaliśmy bardzo ciekawy rosół rybny.
Poza tym korzystając z kombu zrobiliśmy kiszonkę z kapusty.
Niestety, jako że kiszonka jak sama nazwa mówi musi się najpierw
zakisić, nie mieliśmy okazji w pełni docenić jej walorów
smakowych. Nie mniej jednak jestem pewien, że ją przygotuję, gdyż
sam przepis wydał się być niesłychanie intrygujący.
![]() |
zdjęcie: Kuchnia+ |
Poza kiszonką i bulionem usmażyliśmy
filety z dorady z kawałkiem kombu w środku i upiekliśmy greenie.
To ciasto było super! Banalnie proste,
zwykłe blondie uszlachetnione herbatą matcha, która nie tylko
nadała mu zielonego koloru, ale całkowicie odmieniła jego smak.
Przepis na greenie pojawi się na blogu lada dzień.
Dla mnie, niedoszłego japanisty i
człowieka zakochanego w japońskiej kulturze i kulinariach warsztaty
z Alicją i Alonem Than były bardzo przyjemnym zaskoczeniem w
porównaniu z warsztatami, które polegają na wlaniu zawartości
puszki do garnka, dodaniu proszku z torebki i zamieszaniu.
Korzystając z okazji dziękuję
stacji Kuchnia + za zaproszenie na warsztaty i polecam się na
przyszłość.
Świetna przygoda! Zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuń