niedziela, 28 października 2012

Portugalska Marinara z Lagos



Będąc w Portugalii i nie wykorzystać okazji do gotowania byłoby grzechem. Skoro byliśmy na wybrzeżu nie mogliśmy przyrządzić niczego innego niż owoce morza. Wybór padł na mule i krewetki, a że po dwóch tygodniach jedzenia ryżu i frytek dalibyśmy się pociąć za porcję makaronu, pomyślałem że zrobimy super marinarę. 

Portugalska Marinara :

  • 1 kg muli (jakie lubicie, lub jakie znajdziecie) 
  • 300 g krewetek (ja użyłem całych)
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina 
  • 1 pęczek kolendry (ew.pietruszki) 




Cebulę kroimy na drobną kostkę, szklimy na kilku łyżkach oliwy i łyżce masła. Kiedy cebula złapie kolor dodajemy do niej również drobno posiekaną marchewkę i dusimy całość pięć minut. Kiedy marchewka już zmięknie dodajemy posiekany czosnek i kiedy zacznie "śpiewać" wlewamy wino, a następnie doprowadzamy do wrzenia. 




Kiedy wywar zawrze dodajemy do niego muszle i pomidory, a następnie dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnym krokiem jest dodanie do garnka krewetek. Całość gotujemy kolejne 5 minut, ale już bez pokrywki, aby sos trochę odparował i zgęstniał.














Na sam koniec do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron i grubo posiekaną kolendrę. Wiem, wiem  pewnie wielu z Was nie przepada za kolendrą, ale dajcie jej szansę w tym daniu, gdyż wynosi je na zupełnie nowy poziom (oczywiście jeśli kolendry "nie trawicie", użyjcie natki pietruszki).  

Całość podajemy na dużej misce lub naczyniu, popijamy tym samym winem, którego używaliśmy do gotowania.



SMACZNEGO...

3 komentarze:

  1. O, wow! Ja za taką porcję owoców morza dam się w każdej chwili pokrtoic;D

    OdpowiedzUsuń