wtorek, 30 września 2014

Tarta z twarożkiem Almette, kozim serem i figami.


Nareszcie !!! Figi są w każdym markecie i na każdym ryneczku, a ich ceny spadają każdego dnia. Mam dla Was świetny słodko - wytrawny deser, który może być też oryginalną przystawką. Słony spód, kremowy twarożek, wyrazisty kozi ser, słodkie figi, a do tego syrop klonowy, skórka z limonki i chilli. Czegóż chcieć więcej?

Tarta z twarożkiem Almette, kozim serem i figami:

spód: 
  • 2 szklanki mąki pszennej (może być też kukurydziana) 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 żółtko
wierzch: 
  • opakowanie twarożku śmietankowego Almette
  • 50 g rolady z sera koziego
  • 6 fig 
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • skórka otarta z jednej limonki
  • świeża papryczka chilli