środa, 26 lutego 2014

Malinowa bomba


A to kolejny przepis, tym razem słodki, na tegoroczną Edycję Blogerchefa. Trzymajcie kciuki i przede wszystkim zróbcie dla Waszych najbliższych ten pyszny deser.

Do przepisu potrzebny będzie papier do pieczenia Jan Niezbędny, folia do żywności Jan Niezbędny oraz niewielka miseczka.

Malinowa Bomba
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 300 g serca mascarpone
  • domowa konfitura malinowa (ew. 200g malin i 1/2 szklanki cukru)
  • 100 g czekolady deserowej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • świeże maliny do dekoracji

Faszerowany królik en papilotte z miętowym puree z groszku i winnym sosem z czarnej porzeczki


Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy, ponieważ przygotowałem go specjalnie na II Edycję Konkursu Blogerchef. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i przyrządzicie go w domu na niedzielny obiad. Wykonanie nie jest skomplikowane i choć wielość składników może przytłaczać to całość zajmuje mniej niż godzinę.
Do przygotowania dania potrzebne będą: torebki do pieczenia i wykałaczki Jan Niezbędny.

Faszerowany królik:
  • 1 tusza królicza (ew. dwie tylne łapy i dwie polędwiczki)
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • fenkuł
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • młode marchewki
  • bułka tarta
Puree z groszku:
  • 400g mrożonego groszku
  • 1/2 pęczka mięty
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietanki 30%
Sos winny:
  • 0,5 l wytrawnego czerwonego wina
  • konfitura z czarnej porzeczki

poniedziałek, 24 lutego 2014

Tosty z gorgonzolą i boczkiem, czyli idealne śniadanie


Właśnie skończyłem śniadanie i postanowiłem się nim z Wami podzielić. To wynik małego eksperymentu, który poszedł tak dobrze, że ciągle nie mam dość tych kanapek. Przepis jest banalnie prosty. Pastę serową można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dnia w lodówce. Ja zawsze robię taką ilość aby wystarczyła mi na kilka "podejść"

Tosty z gorgonzolą i boczkiem:

  • 100 g sera gorgonzola (może być też inny miękki ser z niebieską pleśnią o intensywnym smaku)
  • 50 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski lub drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
  • pieprz do smaku

piątek, 21 lutego 2014

Masło z awokado



Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowy jak na mnie przepis. Bardzo dietetyczny i zdrowy. Niestety "lepsza połowa" jest zmuszona do porzucenia na jakiś czas przetworów mlecznych, pszenicy i wielu innych alergizujących produktów. Dzięki temu jednak, w nadchodzących tygodniach możecie się spodziewać wielu dietetycznych, bezglutenowych i hypoalergicznych przepisów. To co przygotowałem dla Was na dzisiaj jest banalnie proste ale także smaczne. Dzięki temu nawet ja zaprzestałem na razie smarowania pieczywa masłem. 

Masło z awokado:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli
Przygotowanie masła jest "idiot proof". Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na jednolitą masę. Do masła można dodać wiele różnych rzeczy. Ten przepis to taka baza, którą możecie dowolnie wzbogacać. Ja bardzo lubię dodatek natki pietruszki, która wzbogaca smak. Masło jest idealne do pieczywa. Sprawdza się również jako dip do warzyw czy mięs na zimno.


SMACZNEGO...

niedziela, 16 lutego 2014

Sałatka z kaszy jęczmiennej z indykiem i miętą


Kolejna niedziela mija spokojnie. Moja "Lepsza Połowa", Ninja i ja właśnie wybieramy się na maraton Restaurant Day. Tym razem sam nie wziąłem udziału, czekam na lepszą aura i mam nadzieję, że na kolejną edycję powrócę w chwale. Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję, dzięki której będziecie mogli przetrwać poniedziałek. Sałatka z przepysznej i zdrowej kaszy jęczmiennej z piersią z indyka i aromatyczną miętą. W połączeniu z kilkoma jeszcze składnikami otrzymamy danie idealne na lekką kolację lub pyszny lunch. Sałatkę możecie spokojnie przygotować dzień wcześniej. Jeśli zrobicie ją dzisiaj, jutro na lunch będzie idealna. 

Sałatka z kaszy jęczmiennej z indykiem i miętą:

  • 200 g piersi z indyka
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • pęczek mięty
  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z jabłek lub z białego wina
  • sól i pieprz do smaku 

czwartek, 6 lutego 2014

Kurczak w suchej marynacie (dry rub)

sorry za zdjęcia, taki mamy klimat...
Uwielbiam marynować mięso suchą marynatą i nie rozumiem dlaczego marynowanie na sucho jest tak mało popularne w Polsce. Jako dziecko chyba nigdy nie miałem okazji zjeść tak przygotowanego mięsa. Teraz najczęściej marynowania na sucho wieprzowinę. Długo pieczone w niskiej temperaturze żeberka są po prostu genialne (przepis tutaj), a pieczona szynka jest idealna do kanapek na następny dzień.

Kurczak pieczony w suchej marynacie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mięso piecze się w niskiej temperaturze, a wcześniej trzeba je moczyć w zalewie przez kilka godzin. Ale obiecuję Wam, że warto, albowiem  kurczak którego przyrządzicie będzie cudownie soczysty i niesamowicie aromatyczny. Sos, który pozostanie z pieczenia z dodatkiem miodu i octu będzie zwieńczeniem tego przepysznego dania.


Kurczak w suchej marynacie (dry rub)

  • 4 udka kurczaka
zalewa:
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego

Sucha marynata:
  • 4 łyżki ciemnego brązowego cukru
  • 5 łyżek wędzonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki ostrej papryki (może też być wędzona)
  • 1 łyżeczka płatków chilli (jeśli nie lubicie pikantnych rzeczy to możecie ominąć ten punkt)
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka (płaska) soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 jedna łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
sos:
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka octu jabłkowego

wtorek, 4 lutego 2014

New York Times polubił tę kanapkę


Jeśli śledzicie mnie na Instagramie (do czego serdecznie zapraszam) mogliście zauważyć, że zdjęcie powyżej polubił oficjalny profil działu kulinarnego New York Timesa. Niby nic, ale nie będę ukrywał, że to bardzo przyjemna niespodzianka. Postanowiłem podzielić się także z Wami pomysłem na tą pyszną kanapkę. 

Kanapka jest niesamowita i jeśli spróbujecie, na pewno na długo zagości w Waszym jadłospisie. 

Ulubione pieczywo smarujemy kozim twarożkiem, polewamy miodem (ja użyłem miodu pomarańczowego) i posypujemy posiekanymi listkami mięty. 

SMACZNEGO...

niedziela, 2 lutego 2014

Jak przetrwać poniedziałek. Sałata rzymska z kurczakiem i sosem miodowym.


Zbliża się kolejny poniedziałek. Za kilkanaście godzin trzeba będzie wstać i pójść do pracy. Mam dla Was przepis, który poprawi Wam jutro humor. Wystarczy, że dzisiaj kupicie potrzebne składniki i przygotujecie kurczaka, a jutro przed wyjściem do pracy zrobicie tę sałatę i zabierzecie ze sobą. Gwarantuję, że taki lunch pozwoli Wam szczęśliwie dotrwać do końca pracy i z podniesionym czołem wrócić do domu. 

Sałata rzymska z kurczakiem i sosem miodowym:
  • sałata rzymska
  • pierś z kurczaka
  • garść czarnych oliwek 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 suszonych pomidorów
  • plasterek waszej ulubionej dojrzewającej szynki
  • 1/2 papryczki chilli (może być piklowane chilli) 
  • sok z 1 limonki
  • łyżeczka ulubionej musztardy (ale niesłodkiej)
  • łyżka majonezu
  • łyżka płynnego miodu
  • sól i pieprz do smaku