wtorek, 29 października 2013

Sałatka makaronowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i migdałami


Jeśli pracujecie w korpo, albo w miejscach, które odwiedzają pseudo kateringowe firmy oferujące kanapki wypełnione najtańszym salami, albo sałatki z makaronu z chińskich zupek czy innych szpetnych rzeczy, to ten post jest dla Was. Jeśli zainwestujecie nie więcej niż 30 minut dziennie, możecie sami zaopatrzyć się w przepyszny lunch, który będzie smaczniejszy, zdrowszy i pewnie tańszy niż te jedzeniopodobne produkty, które się nam wciska (piszę nam, bo ja też czasami jestem zmuszony je spożywać). Dzisiaj mam dla Was bardzo prostą i pyszną sałatkę makaronową z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Idealną, żeby zabrać ze sobą do pracy.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
  • 200 g drobnego makaronu np. kolanka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 8 suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 4 + 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

niedziela, 27 października 2013

Conchiglioni nadziewane pastą z krewetek i chorizo, pod konfitem z czerwonej cebuli i szafranu pieczone na pikantnym sosie pomidorowym.


Nie będę się już rozpisywał, jak bardzo lubię połączenie krewetek i chorizo, ale to danie chodziło za mną od dłuższego czasu. Pomysł zrodził mi się w głowie już jakiś czas temu, ale do tej pory nie miałem okazji go wypróbować. W końcu postanowiłem ugotować to czego smak od dawna czułem na podniebieniu. Muszę nieskromnie przyznać, że końcowy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wiedziałem, że to będzie pyszne, ale nie miałem pojęcia, że aż tak. Przepis nie jest trudny, choć trzeba poświęcić temu daniu trochę czasu i dużo miłości. Zapraszam na Conchiglioni nadziewane pastą z krewetek i chorizo, pod konfitem z czerwonej cebuli i szafranu pieczone na pikantnym sosie pomidorowym. 

Conchiglioni nadziewane pastą z krewetek i chorizo, pod konfitem z czerwonej cebuli i szafranupieczone na pikantnym sosie pomidorowym:
  • Opakowanie  makaronu conchiglioni 
  • 200 g krewetek
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 1/2 marynowanej papryczki jalapeno
  • 2 łyżki śmietany 18 % 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 duże czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 spora szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku

sobota, 26 października 2013

Tarta z truskawkami i rabarbarem na wspomnienie lata


Dzisiaj słodkie wspomnienie lata, które możecie ciągle jeszcze przygotować, gdyż zarówno późne truskawki jak i rabarbar można gdzieniegdzie kupić. Jeśli jednak nie uda Wam się dostać tych owoców, możecie je zastąpić jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami albo innymi sezonowymi owocami (śliwki nie będą tutaj pasować). W moim przepisie jest jeden kluczowy składnik, który sprawia, że nie jest to zwykła tarta z truskawkami i rabarbarem. Są to kruche włoskie ciasteczka migdałowe - amaretti, z których przygotowałem kruszonkę na wierzch ciasta. Kruszonka ta jest nie tylko idealnie chrupka i słodka, ale przede wszystkim cudownie migdałowa, niemalże marcepanowa i podnosi smak nie tylko kwaskowatego rabarbaru, ale całego wypieku. 

Tarta z truskawkami i rabarbarem:

kruche ciasto:
  • 150 g mała
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny 
  • skórka starta z połowy cytryny
kruszonka:
  • 1 opakowanie (200 g) ciasteczek amaretti
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
Ponadto potrzebujemy:
  • 200 g truskawek, pokrojonych w połówki
  • 2 - 3 łodygi rabarbaru pokrojone w 1/2 centymetrowe kawałki
  • laska wanilii 
  • 1 szklanka cukru i cukier puder do dekoracji

piątek, 25 października 2013

Światowy dzień makaronu! Makaron z krewetkami i chorizo


Dzisiaj obchodzimy światowy dzień makaronu, więc czuję się w obowiązku podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na makaron. Jak już na pewno zauważyliście bardzo lubię połączenie krewetek z chorizo, a tutaj dochodzą jeszcze pomidory i ukochany makaron. Z połączenia tych wszystkich składników otrzymujemy idealny poprawiacz humoru. 

Spaghetti z krewetkami i chorizo:
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 250 g krewetek (obcinamy ogonki)
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1/2 cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • garść natki pietruszki
  • ulubiony makaron (spaghetti jest idealne)

środa, 23 października 2013

Pasztet z wędzonego kurczaka z żurawiną i pestkami dyni


Wszyscy, którzy odwiedzili mnie i Bułkę z Masłem na naszym wspólnym Restaurant Day mogli spróbować pysznego pasztetu z wędzonego kurczaka autorstwa Dominiki z Bułki z Masłem. Ten pasztet był dla mnie wielkim kulinarnym WOW, więc tylko kwestią czasu było to kiedy sam wezmę się za samodzielne jego przygotowanie. Dominika dała mi kilka rad dotyczących przepisu (za które wielce dziękuję). Przepis, który dla Was przygotowałem, jest wariacją na temat tego, co mogliście spróbować podczas Restaurant Day. Taki pasztet jest idealny na lekki lunch, obiad czy kolację. 

Pasztet z wędzonego kurczaka z żurawiną i pestkami dyni:
  • 1 kg wędzonej piersi z kurczaka
  • 4 ubite na sztywną pianę białka jaj
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku
  • 3 łyżki smalcu z gęsi (może być inny, bardzo fajny będzie tłuszcz z pieczenia kurczaka, bądź kaczki)
  • 200 g suszonej żurawiny 
  • 1 szklanka wzmacnianego słodkiego wina (porto, marsala, shery) 
  • 100 g pestek z dyni
  • sól i pieprz do smaku

poniedziałek, 14 października 2013

Sałata z Rostbefem i liśćmi botwiny


Dzisiaj coś w sam raz na poniedziałek. Po ciężkim dniu pracy idealny obiad, który przywróci nam energię na wieczór. Sałata, której głównymi składnikami są liście botwiny, którą uwielbiam za jej chrupkość i orzechowy smak oraz rostbef wysmażony na medium rare. 

sałata z rostbefem:
  • 200 gramowy stek z rostbefu, najlepiej skruszały
  • 2 garści liści z młodej botwiny
  • 1 garść porwanej sałaty lolo bianco
  • 1 garść grubo posiekanej pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojone w pióra
  • sok z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżeczka płatków chilli 
  • sól grubo ziarnista i tłuczony pieprz 


sobota, 12 października 2013

Polenta z krewetkami i chorizo, czyli grits and shrimp


Poza chwaleniem się książką BlogerChefa, mam dla Was także przepyszny przepis na polentę, czyli kaszkę kukurydzianą. 
Inspiracją dla tego przepisu było grits and shrimp, klasyczne danie południa Stanów Zjednoczonych. Ja postanowiłem je odrobinę podkręcić i dzięki chorizo i chilli osiągnąłem nową jakość oraz bardzo ciekawy smak. Samo połączenie chorizo z krewetkami jest typowe dla Półwyspu Iberyjskiego. 

Polenta z chorizo i krewetkami: 

  • szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki + 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 kiełbasa chorizo 
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 1 łyżeczka płatków chilli 
  • 1 ząbek czosnku

Premiera książki „BlogerChef – w sieci przepisów”


Czas się pochwalić! Już 6 listopada na półki Empiku trafi kolejna książka, w której znajdziecie moje przepisy. Książka jest bardzo ładnie wydana, a przepisy w niej zawarte (w tym oczywiście moje) są na najwyższym poziomie. Już teraz, na stronach internetowych Empiku można składać przedpremierowe zamówienia.