poniedziałek, 22 lipca 2013

Naleśniki z twarogiem, malinami na ciepło i bazylią


Dzisiaj cała Polska smaży naleśniki, więc słoniu też je smaży. Jeśli chodzi o naleśniki na słodko to muszę przyznać, że lubię tradycyjne połączenie, takie jak banany z nutellą, crepe suzette czy taki najbardziej "babciny", "domowy" sposób, czyli naleśniki z twarogiem. Lepsza połowa uwielbia je z malinami na ciepło, ja dodałem do nich trochę orzeźwienia posypując naleśniki grecką bazylią.

ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (można dodać pół na pół z mąką razową)
  • 200 ml mleka (do konsystencji gęstej śmietany)
  • łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
farsz:
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
maliny
  • kubek malin
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • kieliszek rumu
  • bazylia grecka (ma male listki) lub zwykła pokrojona w cienkie paski


poniedziałek, 15 lipca 2013

Idealne śniadanie



Jakie jest Wasze ulubione śniadanie? Czy jest to niedzielne leniwe biesiadowanie -  kakao, kawa, sok, wiele różnych rzeczy na talerzu, czy może miska płatków śniadaniowych z zimnym mlekiem lub ciepłą owsianką?

Ja lubię każdą z wariacji na temat śniadania, ale moją ulubioną są "kanapki kompletne". Idealne, pełne danie zamknięte w dwóch kromkach lub dwóch połówkach bułki albo bagietki. Przecież nie ma chyba nic bardziej satysfakcjonującego, niż poczuć w jednym kęsie ostrość sosu chilli wymieszanego z łyżką majonezu, słono - dymny smak smażonego boczku, delikatność nieściętego żółtka w jajku sadzonym, słodkość papryki, kruchość i chrupkość sałaty oraz kiełków. Kiedy dodamy do tego aromatyczne suszone pomidory i roztopiony na świeżej bułce ser... 


No cóż to moje idealne śniadanie. 

A jakie jest Twoje?

czwartek, 11 lipca 2013

Warsztaty z Marką Eterno w Restauracji Cucina u Ernesta Jagodzińskiego

zdjęcia Marek Bielski
W poprzednią sobotę miałem okazje wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Blogerchefa, markę Eterno i restaurację Cucina. Warsztaty prowadził kucharz, którego osobiście bardzo szanuję, jeden z najlepszych w swoim fachu Ernest Jagodzinski. Ich tematem były przystawki, które pod okiem Mistrza przygotowywaliśmy z zapewnionych nam składników i bardzo ciekawych przetworów firmy Eterno. 

Po wstępie organizatorów, szef kuchni restauracji Cucina, opowiedział nam pokrótce o swojej filozofii i podejściu do kulinariów. 

zdjęcia Marek Bielski

Kolejnym punktem był pokaz szefa kuchni, podczas którego przygotował on dwie ciekawe przystawki. 

zdjęcia Marek Bielski

zdjęcia Marek Bielski

Po pokazie profesjonalisty do dzieła przeszli zebrani na warsztatach blogerzy. Korzystając ze świeżych składników i przetworów Eterno mieliśmy stworzyć autorskie przystawki, z pośród których jury pod przewodnictwem Ernesta Jagodzińskiego wybrało najsmaczniejszą, najładniejszą i najbardziej oryginalną przystawkę. 
zdjęcia Marek Bielski

zdjęcia Marek Bielski

Muszę się pochwalić gdyż moje dzieło zostało docenione przez Szefa kuchni i wygrało w kategorii najlepszego smaku.
zdjęcia Marek Bielski
 Przygotowałem jagnięcinę podaną na sosie z cytryn w syropie z kwiatów bzu, mięty czekoladowej, fenkułu i bekonu. Na jagnięcinie ułożyłem salsę z melonów i tajskiej bazylii, a całość doprawiłem płatkami soli z kwiatami lawendy, pudrem pomarańczowym i kruszonym kozim serem. Całość uzupełniały sałaty i kiełki. 

zdjęcia Marek Bielski
zdjęcia Marek Bielski


co wy na to ? 
zdjęcia Marek Bielski
Do domu wracaliśmy sowicie obdarowani w produkty Eterno.
zdjęcia Marek Bielski

Ja na koniec skasowałem nagrodę 

zdjęcia Marek Bielski

i słitfocie z szefem kuchni :P 

zdjęcia Marek Bielski