niedziela, 24 lutego 2013

II Półfinał BlogerChef w Dubiecku


zdjęcia: BlogerChef, autorka: Agnieszka Gogolewska  

W ostatni weekend miałem zaszczyt i wielką przyjemność uczestniczyć w drugim półfinale konkursu BlogerChef, który odbył się w gościnnych progach urokliwego Zamku w Dubiecku .

środa, 20 lutego 2013

Rumowa wieprzowina z Kingston z batatem



Na kontynuację karaibskiej przygody mam dla Was rumowy schab z Kingston. Mamy w nim wszystko, co kojarzy się z Jamajką, czyli duuuuużo rumu i wszystkie rasta barwy, a więc zieleń, czerwień i żółć. A po degustacji samopoczucie poprawia się, jak po innych jamajskich specyfikach...

  • 4 kotlety ze schabu na około 1 centymetr grubości
marynata:

  • 1/2 kubka ciemnego rumu
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka świeżego tymianku
Sos Rastamana

  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 0,7 litra mocnego bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • dodatkowo przyda nam się jeden batat.  

Jamaican Jerk Chicken Wings w miętowej salsie z mango i ananasa


Zanim relacja z BlogerChefa i obiecana kanapka z wieprzowiną. Mam dla was coś w bardzo bliskich mi klimatach, mianowicie pachnącą i smakującą Jamajką przystawkę i danie główne. Zajmijmy się najpierw przystawką czyli skrzydełkami w marynacie Jerk z genialnym sosem z mango i ananasa. 

Jamaican Jerk Chicken Wings w miętowej salsie z mango i ananasa


  • 8 skrzydełek z kurczaka (marynaty starczy nawet na 16)
marynata:

  • 2 papryczki jalapeno (jedna z pestkami i jedna bez)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki (ze szczypiorkiem)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżki octu z białego wina
  • sok z jednej limonki
salsa:

  • 1/3 ananasa
  • 1 mango
  • garść świeżej mięty
  • 1 jedna papryczka chilli

czwartek, 14 lutego 2013

BlogerChef i zapowiedź najlepszej przekąski na świecie!


Przepis na na cudowną przekąskę albo danie główne, pasuje nie tylko do piwa, choć z piwem smakuje wyśmienicie. Przepis na długo pieczoną wieprzowinę z samodzielnie przygotowanymi sakiewkami na parze już w przyszłym tygodniu. 



A na razie trzymajcie za mnie kciuki, gdyż już za chwilę ruszam w 15-to godzinną podróż na drugi półfinał BlogerChefa. 


niedziela, 3 lutego 2013

Rösti z wątróbką i jabłkami



Mamy niedzielę, pierwszy raz od kilku tygodni pokazało się słońce, więc jest to idealny moment na to żeby być troszkę posh, fancy i bardzo mocno sexy w naszym niedzielnym gotowaniu. Daniem, które ma to wszystko w sobie jest Rösti z wątróbką i jabłkami podane z lekkim koslo.

Rösti z wątróbką i jabłkami

Rösti:

  • 6 ziemniaków
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Wątróbka z jabłkami:

  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka (kwaskowe)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 50 gr calvadosu
Koslo:

  • 1/4 białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 fenkuł
  • 1 nieduża cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon