niedziela, 28 października 2012

Portugalska Marinara z Lagos



Będąc w Portugalii i nie wykorzystać okazji do gotowania byłoby grzechem. Skoro byliśmy na wybrzeżu nie mogliśmy przyrządzić niczego innego niż owoce morza. Wybór padł na mule i krewetki, a że po dwóch tygodniach jedzenia ryżu i frytek dalibyśmy się pociąć za porcję makaronu, pomyślałem że zrobimy super marinarę. 

Portugalska Marinara :

  • 1 kg muli (jakie lubicie, lub jakie znajdziecie) 
  • 300 g krewetek (ja użyłem całych)
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina 
  • 1 pęczek kolendry (ew.pietruszki) 

sobota, 27 października 2012

Wróciłem!!! Kilka fotek z wakacji

Zachód słońca w Porto...

Wszystko co dobre szybko się kończy, więc i nasz wojaże po Portugalii dobiegły końca. Przyszedł czas aby zabrać się za gotowanie i trochę popracować nad blogiem, ale to ... 


... dopiero od jutra :P 


A dzisiaj jeszcze trochę zdjęć i wspomnień z Portugalii, w której razem z "lepszą polową" zakochaliśmy się na zabój i na pewno będziemy do niej powracać. 

Zapraszam do obejrzenia zdjęć: 

środa, 3 października 2012

Wakacje!!!




Po kilku bardzo intensywnych miesiącach Słoń i jego Lepsza Połowa, wyjeżdża na zasłużone wakacje do Portugalii. Wracamy za trzy tygodnie z nowymi inspiracjami kulinarnymi.