niedziela, 26 lutego 2012

Genialny krem grzybowy




  • ½ kg pieczarek
  • 250 gr boczniaków ( lub grzybów Shitake )
  • 1 szklanka suszonych prawdziwków i podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego 

Kremowy twarożek pesto



Przepyszny, pełnowartościowy i fantastycznie kremowy zielony twarożek pesto. Najlepszy ze świeżą bagietką lub ciemnym chlebem.


  • 1 opakowanie twarogu kremowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki słonecznika ( lub ulubionych orzechów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku



sobota, 25 lutego 2012

Kluski śląskie



Pyszne, delikatne i mięciutkie kluski śląskie okraszone smażoną na maśle cebulą. Doskonałe jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.


  • 5 – 6 dużych ziemniaków
  • 2 + 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek 

niedziela, 19 lutego 2012

Pierś z kurczaka w paście paprykowej

 



Bardzo efektowny i smaczny sposób na pierś z kurczaka zapiekaną w paście paprykowej i podaną z grillowanym plastrem cebuli i pieczoną faszerowaną pieczarką, polaną kremem z octu balsamicznego. 



  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryczka piri piri/ lub papryczka jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 duże pieczarki
  • 2 plasterki rolady z koziego/ lub 2 łyżeczki sera o intensywnym smaku np. gorgonzola, feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki octu balsamicznego z modeny
  • 1 łyżeczka cukru

czwartek, 16 lutego 2012

Zupa fasolowa z chorizo


Dzisiaj przepis na zupę, która jest idealna na aurę, która nie rozpieszcza. Sycąca, gęsta i przepyszna fasolowa z kiełbasą chorizo. 


  • 1 kiełbasa chorizo (kawałek na ok 15 centymetrów)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pora (biała i jasnozielona część)
  • 1 pietruszka
  • ½ selera lub 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 2 puszki fasoli
  • 1 cała, suszona papryczka piri piri, lub ½ wypestkowanej i posiekanej papryczki chili
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

sobota, 4 lutego 2012

Francuski krem z pora




Gotowania dla niegryzącej "lepszej połowy" ciąg dalszy, czyli francuski krem z pora. Zupa jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i przede wszystkim na każdą kieszeń. 


  • 3 duże pory (białe części)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być drobiowy)
  • ½ litra mleka
  • ¼ kostki masła 

Granita truskawkowa


Dzisiaj mam dla was przepis na superszybki deser. Jedyne co potrzebujemy do jego przygotowania to blender z funkcją kruszenia lodu. 


  • 1/2 opakowania mrożonych truskawek
  • 1    opakowanie śmietany 30%
  • 2    łyżki cukru
  • kakao do dekoracji


czwartek, 2 lutego 2012

Pyszna sałata na lunch



Pyszna sałata na lunch, obiad, kolacje. Można przygotować rano w domu i zabrać ze sobą do pracy. Super szybka i super łatwa. 


  • Mieszanka ulubionych sałat
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 plasterki ulubionej szynki
  • sól i pieprz
sos:

  • 2 części oliwy z oliwek
  • 1 część białego octu winnego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki miodu


Karmelowo – cynamonowo kleik ryżowy



Kiedy "lepsza połowa" przechodzi zabieg dziąsła i jedyne co może jeść to płyny i papki, trzeba odrobinę ruszyć makówką i wyjść wyzwaniu na przeciw. Karmelowo – cynamonowy(piernikowy) kleik ryżowy, może być kolacją lub bardzo łatwym i smacznym deserem. Ilość skladników podana w przepisie jest na jedną porcje.


  • ½ szklanki ryżu
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 

środa, 1 lutego 2012

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z fetą i zapiekana w szynce szwarcwaldzkiej z sosem z gorgonzoli



Przepyszny i wykwintny sposób na nudną pierś z kurczaka.
  • 2 piersi z kurczaka
  • 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (6 na każdą pierś)
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sera feta
sos:
  • 1 opakowanie/330ml śmietany 30%
  • 200 gram gorgonzoli
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej 

Zapiekany mus czekoladowy

  

Orgazmiczny deser, który zadowoli najwybredniejszych, a wielbicieli czekolady uzależni i doprowadzi do szaleństwa.


  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ¾ kostki niesolonego masła
  • 6 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • kilka gałązek mięty
  • lody śmietankowe/waniliowe