środa, 30 listopada 2011

Spaghetti z boczniakami


Niecodzienny pomysł na makaron. Większość z nas je boczniaki smażone w panierce, a moim zdaniem z tymi grzybami można zrobić dużo, dużo więcej. 


  • 1 tacka boczniaków
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej pietruszki
  • ½ papryczki chili (bez pestek)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła
  • makaron spaghetti
  • parmezan

wtorek, 29 listopada 2011

Słodkie, glazurowane marchewki


Świetny pomysł na przekąskę, dodatek do mięsa, albo oryginalny deser.   


  • 5 marchewek
  • 2 łyżeczki masła 
  • plaska łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz

niedziela, 27 listopada 2011

Latające spodki


Super pomysł na przepyszne małe cudeńka, które osłodzą nawet najgorszy dzień. Bardzo łatwe do zrobienia, a jedyne co po nich pozostaje to wrażenie, że właśnie zjadło się coś niesamowitego.


  • 1 płat ciasta francuskiego
  • garść migdałów, sparzonych i obranych ze skórki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 gorzka czekolada
  • 50 gr masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub puszka gotowego kremu krówkowego) 

czwartek, 24 listopada 2011

Słodko - pikantne żeberka z korzennym twistem

Czyli długo pieczone, słodko - pikantne żeberka z korzennym twistem. 



  • 1 kilogram żeberek wieprzowych
  • ½ szklanki cukru trzcinowego (optymalnie użyć muscavado) ale ja w domu miałem danamerę i tak wyszło genialnie.
  • 2 "dobre" łyżki stołowe ostrej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku z proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ½ soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 goździków utłuczonych na proszek
  • 2 łyżeczki octu winnego (białego lub czerwonego)
  • Kila suszonych pikantnych papryczek (ja oczywiście użyłem piri – piri )

Marchewka z chrzanem


Dzisiaj na początek surówka, którą wiele osób zna, ale jeszcze więcej nigdy o niej nie słyszało. Marchewka z chrzanem na słodko, idealna kompozycja smaków. Świetnie pasuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Dzisiaj została podana z długo pieczonymi i pysznie kruchymi żeberkami. 


  • 5 marchewek
  • łyżka cukru
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 łyżek śmietany 12%


wtorek, 22 listopada 2011

Faszerowane pieczarki zapiekane z dynią


Dzisiaj super łatwa i szybka przekąska, lub kolacja. Pieczarki faszerowane serem kozim zapiekane na dyni, w maśle z czosnkiem. Samo pisanie o tym powoduję, że mam ochotę żeby zrobić to danie kolejny raz.


  • Kilkanaście małych lub kilka dużych pieczarek
  • 200 gram dyni
  • rolada z sera koziego
  • 50 gr masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

wtorek, 15 listopada 2011

Zapiekana zupa cebulowa



Fantastyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa cebulowa zapiekana z gorgonzolą i żółtym serem. To jest coś co każdy chce zjeść po przyjściu z listopadowego spaceru. Zupę można przygotować wcześniej i po przyjściu do domu zapiec ją w piekarniku.


  • 6 dużych cebul
  • 4 łyżki masła
  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub samego suszonego tymianku
  • ½ czerstwej bagietki
  • ½ szklanki gorgonzoli
  • 1 szklanka żółtego sera (najlepiej takiego o wyrazistym smaku)
  • sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 mała papryczka piri piri

niedziela, 13 listopada 2011

sobota, 12 listopada 2011

Śniadanie Mistrzów, kanapka z jajkiem

  

To nie jest jajecznica! Dzięki małemu trikowi to bajecznie proste danie zamienia się w prawdziwe kulinarne doświadczenie.


  • 1 duża kromka chleba razowego, albo najlepiej pumpernikla
  • kilka plasterków podwędzanego sera żółtego
  • 2 jaja
  • garść pokrojonego w słupki wędzonego boczku
  • 1/2 pokrojonej w drobną kostkę w cebuli
  • 1/2 pokrojonej w drobną kostkę papryki
  • 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

wtorek, 8 listopada 2011

Muffinki bananami i białą czekoladą


Dzisiaj coś dla łasuchów!!! Przepyszne muffinki z białą czekoladą i bananami, które z talerzy znikają w tempie ekspresowym.



  • 250 g mąki pszennej
  • 150u g cukru pudr
  • 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g maślanki
  • 2 duże banany
  • 1 biała czekolada (ja użyłem białego Nussbeisera bo ma jeszcze orzechy :) )

niedziela, 6 listopada 2011

Sałatka z kus kus i tuńczyka



  • 1 szklanka kus kus
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ papryki (kolor do wyboru)
  • ½ papryczki chili
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 4łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • sól i pieprz do smaku

sobota, 5 listopada 2011

Gnocchi ziołowe z duszoną łopatką



Smaczny i niedrogi sposób na jesienny obiad. Wszystkie składniki są obecnie łatwo dostępne i tanie.


Gnocchi ziołowe

Gnocchi:
  • kilogram ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 

Duszona łopatka


  • 4 papryki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • pora
  • papryczka chili
  • ½ łopatki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2clistki laurowe
  • 2 ziela angielskie

środa, 2 listopada 2011

CIabatta


Wczoraj niestety zapomniałem o tym, że mamy święto więc na świeże pieczywo nie było szans. Na szczęście mając kilka podstawowych składników można zawsze coś na to poradzić.


  • 4 szklanki mąki
  • paczka drożdży suszonych
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki ciepłej wody